Brabantse Wal huis van wielerkampioenen

Hoogstraat, Laagstraat, Berglaan, Holleweg: in het uiterste westen van Brabant zijn tientallen toponiemen die reliëf aanduiden. Neem ook plaatsnamen als Bergen op Zoom en Hoogerheide. Verklaring is de Brabantse Wal, die als een muur in het landschap op de grens van Brabant en Zeeland oprijst. Het betreft een insnijding van de Schelde, een steilrand, die op het hoge deel bedekt is met dek- en stuifzanden en aan de voet overstroomd met zeeklei. Toponiemen met drecht, zoals Ossendrecht en Woensdrecht, wijzen op de oorspronkelijke ligging aan het water. 

Wielrenners 

Hoogteverschillen in het landschap oefenen in ons vlakke land aantrekkingskracht uit op wielrenners. Vooral op zondagmorgen beklimmen honderden renners in kleurrijke shirts bijvoorbeeld de Rijzendeweg in Woensdrecht. Met een stijgingspercentage van 5% geeft die hen even het gevoel aan een bergetappe te beginnen. Even maar, een paar honderd meter, een peulenschil vergeleken met de heuvels in Zuid-Limburg. Toch vestigden zich vroeger in deze streek veel profwielrenners, op de eerste plaats door de nabijheid van België, destijds het koersland bij uitstek. Het trainingsparcours met hellinkjes en met kasseien geplaveide polderwegen inclusief wind was leuk meegenomen. Met de mondialisering van het profwielrennen is Monaco een betere uitvalsbasis geworden dan West-Brabant. 

Wereldkampioenen 

Toch was de Brabantse Wal het huis van wereldkampioenen. Jan Janssen werd wereldkampioen in 1964, Harm Ottenbros in 1969, Hennie Kuiper in 1975 en Gerrie Knetemann in 1978. Ze woonden en koersten allemaal in West-Brabant toen ze de regenboogtrui wonnen. De streek zelf bracht ook kampioenen voort zoals René Pijnen (olympisch kampioen 1968) en Adrie van der Poel (wereldkampioen veldrijden 1996). Zijn zoon Mathieu van der Poel is net over de grens in België geboren en werd ook wereldkampioen veldrijden (2015 en 2019). Hij leverde vorig jaar een unieke prestatie door in één seizoen Nederlands kampioen te worden in drie disciplines: veldrijden, mountainbiken en wielrennen op de weg. De titel op de weg pakte hij op het Nederlands Kampioenschap in Hoogerheide. De finishlijn was getrokken aan de Scheldeweg op de Brabantse Wal. Wielrennen en aardrijkskunde gaan soms mooi samen.

Dit artikel is gepubliceerd in blad Geografie. https://geografie.nl/artikel/brabantse-wal-huis-van-wielerkampioenen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *