De hoge rand van de Brabantse Wal biedt mooie vergezichten. Maar het lijkt wel alsof men vroeger meer oog had voor deze vergezichten dan nu. Veel belvedères, torens met een mooi uitzicht, zijn verloren gegaan. Stichting De Brabantse Wal zet zich in voor herbouw van of nieuwe belvedères in het landschap.

Verdwenen

De Hoogenberg bij Putte is het hoogste punt van de Brabantse Wal: + 39.1 meter NAP. De heuvel ligt op het landgoed Putse Moer dat niet voor het publiek toegankelijk is. Op dit hoogste punt stond vroeger een uitkijktoren. Oude inwoners van Putte spraken van ‘het torentje van Cuperus’. Het landgoed Groote Meer in Ossendrecht had ook zo n belvedère. Deze toren ging in het oorlogsgeweld verloren. Op een oude kaart van Ossendrecht is een uitzichttoren te zien op de heuvel naast de Berghoeve. Ook weg. Achter de kerk van Hoogerheide, waar nu de Scheldeweg ligt, was ook een uitzichtpunt. Het staat op oude ansichten als ‘Koepel’. Ook deze belvedère is verdwenen, maar Natuurmonumenten heeft de locatie met een kunstwerk gemarkeerd. Mogelijk heeft op landgoed Ruytershove (Bergen op Zoom) ook een beldvedere gelegen. Op oude kaarten van Adan staat dit aangegeven.

Theekoepels

Twee theekoepels met een mooi uitzicht die nog wel bewaard zijn, staan op de landgoederen Ravenhof (Putte) en Mattemburgh (Hoogerheide). Ze zijn gebouwd op een kunstmatige heuvel met zichtlijnen naar alle kanten van het landgoed. De zichtlijnen waren voor een deel verloren gegaan door achterstallig onderhoud, maar Staatsbosbeheer en Brabants Landschap hebben de afgelopen jaren de vergezichten in ere hersteld.

Nieuwe uitzichtpunten

Veel belvedères zijn dus van de Brabantse Wal verdwenen. Enkele nieuwe kwamen in de plaats. De gemeente Woensdrecht maakte een uitzichtpunt aan de Fortuinstraat met uitzicht over het dorp en de polder richting het industriegebied van Antwerpen. Bergen op Zoom heeft twee uitzichtpunten op de Bergse Plaat opgeworpen. Een heuvel bij de Snoekenplas en een heuvel die Beatrixbos heet met uitzicht op de Plaat en over het Verdronken Land van het Markiezaat. Bij het bezoekerscentrum op de Kraaijenberg staat een houten uitkijktoren van 13 meter hoog met uitkijk op het Markiezaatsmeer en Hildernisse. Het plan van Stichting De Brabantse Wal om de Stompe Toren in Woensdrecht te herbouwen en als belvedère in te richten, kreeg niet genoeg draagvlak onder de bevolking. In Steenbergen is bij het Benedensas de “Bunkertreppe” gebouwd. In Bergen op Zoom is op Fort de Roovere “Pompejus” gerealiseerd.