Geslaagde grondboring groeve Ossendrecht

Ossendrecht, vrijdag 2 december 2022. Ten oosten van Ossendrecht ligt de vroegere Boudewijngroeve. Daar werd door een fabriek zand gewonnen voor het maken van kalkzandsteen. Toen de groeve nog in bedrijf was, kon je in de diepte prachtig de aardlagen zien waaruit de Brabantse Wal is opgebouwd. Deze lagen gaan tot enkele miljoenen jaren terug. … verder lezen

Zonsopgang Kalmthoutse Heide

Deze foto van Lean de Ruiter (Steenbergen) siert de cover van Facebook WildopdeWal in augustus. Lean ontvangt daarvoor de wandelgids Brabantse Wal waarvan nog een kleine oplage te koop is. 24 gemarkeerde wandelroutes op de Wal voor 12 euro in de boekhandel of VVV.

Vos bij vogelkijkhut

Deze foto van een vos bij de vogelkijkhut bij de Kraaijenberg in Bergen op Zoom wint de wandelgids in facebookgroep WildopdeWal van april 2022. Thijs van Sluijs proficiat!

Ook deze Bergse polder gaat als open ruimte verloren

Opnieuw gaat een Bergse polder aan de voet van de Brabantse Wal verloren als open ruimte. Na de Theodoruspolder en Geertruidapolder voor bedrijventerrein en de Augustapolder voor woningbouw, wordt de komende jaren de Auvergnepolde Noord onder Lepelstraat bebouwd voor een hoogspanningsstation. Nu een keertje niet op initiatief van de gemeente zelf, maar noodgedwongen. Het station … verder lezen

Witte reiger winnaar WildopdeWal

De foto van een Witte reiger en spiegelbeeld bij de Melanen in Halsteren is winnaar van Facebookgroep WildopdeWal. Ans Goorden uit Halsteren ontvangt de wandelgids met 24 mooie routes op de Brabantse Wal. WildopdeWal telt inmiddels 1.800 leden.

Podcast Brabantse Wal

Op Spotify staat een podcast over de Brabantse Wal als eerste in een serie over het Geopark Schelde Delta. Willem de Weert neemt je mee ‘met de ogen dicht’ naar vier uitzichtpunten (Schenkeldijk, Rijzendeweg, Kraaijenberg en Fort de Roovere) en vertelt wat er te zien is en vroeger was.

Nieuw bos op Brabantse Wal

Brabants Landschap heeft in januari nieuw bos aangeplant op de Brabantse Wal. Dat gebeurde aan de oostkant van Zoomland, vlakbij de Wouwse Tol. De jonge aanplant vormt mettertijd een verbinding tussen Zoomland en de oude turfvaart de Zoom. Er zijn plannen om wegens de klimaatverandering meer bos aan te leggen in Nederland. Dit is een … verder lezen

Zonsondergang kortste dag 2021

Deze foto van de zonsondergang in Woensdrecht op de kortste dag van het afgelopen jaar is de winnaar van de wandelgids december. Maker is Kevin Verboven uit Huijbergen.