UNESCO erkenning voor Brabantse Wal is een feit

Tien jaar geleden begon Stichting De Brabantse Wal -op initiatief van voorzitter Willem de Weert- met een lobby voor het wereldwijde Unesco label. Op 27 maart jl. kende de vergadering van Unesco in Parijs het label Unesco Global Geopark toe. Daarmee is een nieuwe en grote stap gezet om het landschap van de Brabantse Wal te beschermen en promoten, met de ontstaansgeschiedenis, natuur en erfgoed als kernpunten. Voortaan is de Brabantse Wal onderdeel van het Unesco Geopark Schelde Delta.

Het Unesco keurmerk werd verstrekt aan de gehele Schelde Delta die een deel van West-Brabant, heel Zeeland en een stuk van Vlaanderen omvat. Ook de Kalmthoutse Heide, het Markiezaatsmeer, de Dintelse Gorzen en het Wouwse beekdal vallen onder het Unescopark en zijn zogenaamde geosites. Het Geopark Schelde Delta is met 5500 km2 oppervlakte direct een van de grootste van de 213 geoparken, die verspreid over de wereld in 48 landen liggen. En een van de weinige geoparken die grensoverschrijdend zijn, Nederland en Belgje werken in het park samen. Een geopark voegt geen nieuwe regels toe, het is een kwaliteitskeurmerk waarvoor je wel je best moet doen om het te behouden, vergelijk het met een Michelinster voor het landschap.

Tussen het initiatief in 2014 en het moment van toekenning in 2024 hebben 150 maatschappelijke organisaties, waaronder musea, universiteiten, erfgoedkringen, natuurverenigingen en overheden zich onder de vlag van het Geopark geschaard. Het is aan ieder van deze partners om te bezien wat ze met het Unesco label doen. Stichting De Brabantse Wal gaat de komende jaren de uitzichtpunten en wandelroutes langs de steilrand vernieuwen. Ook komt er een nieuwe wandelgids Brabantse Wal onder de vlag van het Unesco Geopark Schelde Delta. In april start IVN met een cursus voor gidsen die zich in de geologie van de Brabantse Wal willen verdiepen. Het Markiezenhof in Bergen op Zoom krijgt subsidie om als informatiecentrum te dienen. De Linie van de Eendracht krijgt geld om deze oudste verdedigingslinie van de Nederlanden beter bekend te maken.

Voor meer informatie: www.zeeland.nl/actueel/geopark-schelde-delta-krijgt-unesco-keurmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *